Швајцарија лансираше апликација за следење коронавирус од технологијата на Google и Apple

Објавено на 28.05.2020 во НовостиШвајцарија лансираше апликација за следење коронавирус од технологијата на Google и Apple

Швајцарија е прва земја во светот што ја искористи шансата и ја употреби заедничката технологија на Google и Apple, со цел да креира сопствена апликација за следење на контакти во пандемија на коронавирусот.

Припадниците на швајцарската војска, медицинските работници и јавните службеници имаат пристап кон новата апликација SwissCovid, која наскоро би можела да стане достапна и за сите останати граѓани на Швајцарија. Не се сите воодушевени со оваа технологија, односно за да дојдете до контакт со други лица, мора да се изврши тоа преку некаква конекција, а за таа намена се користи Bluetooth технологијата кај смартфоните.