Google објави список со 36 избришани-штетни апликации

Објавено на 19.06.2020 во AndroidGoogle објави список со 36 избришани-штетни апликации

Цел список со 36 апликации избриша Google неодамна, кои беа официјално достапни во Google Play Store. Соопштено беше дека има скриен софтвер што се злоупотребува за кражба на личните податоци на корисниците.

Злонамерните апликации ги „напаѓале“ корисниците со реклами и не дозволувале бришење на апликацијата, така што не ги прикажувале и своите иконки што ја отвараат апликацијата, на екранот. Правилата на онлајн продавницата биле заобиколени со тргнување на рекламите од изворниот код на апликацијата. Одоздола е списокот со отстранети апликации од Google Play Store:

Yoroko Camera

Solu Camera

Lite Beauty Camera

Beauty Collage Lite

Beauty & Filters Camera

Photo Collage & Beauty Camera

Beauty Camera Selfie Filter

Gaty Beauty Camera

Pand Selife Beauty Camera

Catoon Photo Editor & Selfie Beauty Camera

Benbu Selife Beauty Camera

Pinut Selife Beauty Camera & Photo Editor

Mood Photo Editor & Selife Beauty Camera

Rose Photo Editor & Selfie Beauty Camera

Selife Beauty Camera & Photo Editor

Fog Selife Beauty Camera

First Selife Beauty Camera & Photo Editor

Vanu Selife Beauty Camera

Sun Pro Beauty Camera

Funny Sweet Beauty Camera

Little Bee Beauty Camera

Beauty Camera & Photo Editor Pro

Grass Beauty Camera

Ele Beauty Camera

Flower Beauty Camera

Best Selfie Beauty Camera

Orange Camera

Sunny Beauty Camera

Landy Selfie Beauty Camera

Nut Selfie Camera

Rose Photo Editor & Selfie Beauty Camera

Art Beauty Camera-2019

Elegant Beauty Cam-2019

Selfie Beauty Camera & Funny Filters

Selfie Beauty Camera Pro

Pro Selfie Beauty Camera