Ерика е првиот робот што доби главна улога во холивудски филм

Објавено на 29.06.2020 во НовостиЕрика е првиот робот што доби главна улога во холивудски филм

Високобуџетниот холивудски филм „B“ дај главна улога на робот во својот научно-фантастичен филм. Се работи за хуманоидниот робот Ерика, која ќе биде специјално програмирана за оваа улога.

Ерика е плод на јапонскиот роботичар Хироши Ишигуро (кој е познат и по тоа што го направил својот роботски двојник) и Кохеи Огаве.