Индија забрани 50 кинески апликации и игри, поради одмазда

Објавено на 01.07.2020 во НовостиИндија забрани 50 кинески апликации и игри, поради одмазда

Индија забрани околу 10 мобилни апликации и игри, кои се најпопуларни за играње, како и оние од социјалните мрежи. Аналитичарите сметаат дека тоа се случува затоа што меѓу Индија и Кина се води тивка војна, слична на онаа меѓу САД и Кина, затоа што неодамна загинаа 20 индиски војници поради упад на територија.

Официјално, апликациите ги прекршиле условите за користење и ја загрозиле приватноста на корисниците. Тоа не е од сега, но нетрпеливоста и желбата за одмазда го направиле своето. Забранети апликации се: TikTok, WeChat, Mobile Legends, Clash of Kings, ShareIt, Kwai, UC Browser, Likee, Weibo, и 50 други кинески апликации.