Twitter отстранува профили на екстремисти и теории на заговор

Објавено на 23.07.2020 во НовостиTwitter отстранува профили на екстремисти и теории на заговор

Twitter во вторникот објави дека трајно ќе ги отстрани профилите поврзани со екстремните теории на заговор, како онаа што беше на QAnon групата. Истата група објавува теории на заговор за американските власти и јавноста против претседателот Доналд Трамп.

Twitter ги објави промените во поглавјето за промените на безбедносната работа и содржината како онаа што се објавува QAnon нема да може да ја пренесе. Со новата политика ќе бидат опфатени околу 150.000 профили од цел свет. Twitter објави дека досега отстранил над 7 илјади профили поради манипулација, злоставување на жртви и други прекршувања на правилата на социјалната мрежа.