Кина не ја прифаќа американската „кражба“ на TikTok

Објавено на 05.08.2020 во НовостиКина не ја прифаќа американската „кражба“ на TikTok

САД планира да ја забрани популарната кинеска апликација TikTok и со тоа сакаше да ја примора компанијата сопственичка ByteDance да ја продаде на Microsoft. Кина реагираше бурно на оваа вест.

„Кина нема да прифати кражба на кинеската технолошка компанија. Способна е да одговори на потезите од Вашингтон“, пренесува Ројтерс од написите од кинеските медиуми.

China Daily наведува дека „злоставувањето на кинеските технолошки компании од страна на САД е последица на угледот и краткиот поглед на Вашингтон на `прво Америка`, што на Кина не и останал избор `да биде подложна или да се бори до смрт во технолошкиот сектор`“. 

Кина имала „бројни начини на кои може да одговори ако американската администрација ги спроведе своите планови“.

Автор: Aleksandar Stankov