Apple и Google го исфрлија Fortnite од Play Store и AppStore

Објавено на 16.08.2020 во ИгриApple и Google го исфрлија Fortnite од Play Store и AppStore

Epic Games е компанијата што стои зад Fortnite, која сега ја објави надградбата за iPhone и iPad и Android. Промени има во начинот на плаќање во самата апликација. Наместо да се плаќа преку App Store и Google Play, сите пари одат директно во Epic Games.

Веднаш после надградбата Apple реагирал и го исфрлил Fortnite од својата продавница за апликации, со објаснување дека со промената на начинот на плаќање Epic Games ги прекршил правилата за користење на AppStore. Epica веднаш поднел тужба против Apple, со која не бараат парична компензација туку преку суд сакаат да си обезбедат фер пазарни услови при дистрибуција на мобилните апликации. 

Apple вели дека ќе продолжи да работи со екипата од Epic за да ги решат проблемите со цел Fortnite да се врати на App Store. Истото се случило и со Android, Epic поднел тужба и против Google. 

Автор: Aleksandar Stankov