Новинските издавачи се бунтуваат против AppStore заради високиот процент што им се зема

Објавено на 22.08.2020 во ИгриНовинските издавачи се бунтуваат против AppStore заради високиот процент што им се зема

Издавачите на апликации и видеоигри веќе некое време го предупредуваат Apple за превисокиот процент на провизија за секое купување на апликации во App Store. Според последните извештаи, провизијата на Apple во App Store изнесува 30% за наплатните апликации, купувањето на дигитална содржина и услугите внатре во апликацијата и после првата година претплата, процентот паѓа на 15%.

Токму затоа Fortnite започна отворена борба со Apple и Google околу провизијата што ја зимаат на издавачите. Epic Games (издавачот на Fortnite) се тужи со Apple, а во борба тргнале и новинските издавачи, кои од Apple бараат поповолни услови. Apple излезе во пресрет на Amazon и ја спушти својата провизија за нивната апликација, па така и новинските издавачи бараат Apple да им ја намали претплатата. Тим Кук вели дека само одредени издавачи може да добијат намалување, доколку исполнат одредени критериуми. За какви критериуми се работи, се уште не се кажува. Од Apple се уште нема реакција за ова.