Nvidia ќе потроши грдни пари за преземање на ARM

Објавено на 14.09.2020 во НовостиNvidia ќе потроши грдни пари за преземање на ARM

Nvidia и во Ел на криза предизвикана од КОВИД-19 нема да штеди туку напротив ќе вложи неверојатна сума од 40 милијарди долари за преземање на креаторот на чипсети ARM.

Nvidia иако е доминантен време кога се во прашање графичките решенија се уште нема значајно присуство во креирањето на чипсети за смартфони и нема голем удел во овој пазар кој е вреден стотици милијарди евра.

ARM пак е еден од најраспространетите брендови за архитектура на чипсети која ја користат производители како Qualcomm, AMD и од неодамна Apple.

Автор: Aleksandar Stankov