Европол: Заврши златната доба на dark web

Објавено на 24.09.2020 во НовостиЕвропол: Заврши златната доба на dark web

Европол најави дека заврши златната доба на dark web, откако уапси 179 лица од шест земји. Уапсените продавале дрога, лекови, оружје и други забранети работи онлајн на dark web, без да знаат дека полицијата веќе одредено време ги следи и собира докази.

При апсењето и претресите се запленети над 6,5 милиони долари во класични пари и во криптовалути, како и дрогата наменета за продажба. Операцијата Disruptor е продолжение на операцијата што била започната уште во првата половина на 2019 година, кога беше втората најголема илегална онлајн продажба на dark web - Wall Street Market.

Најголем број од апсените се од САД - 121 лице, додека останатите криминалци се од Германија, Холандија, Велика Британија, Австрија и Шведска. 

Автор: Aleksandar Stankov