ПСА групацијата склучува договор со Тојота

Објавено на 29.09.2020 во НовостиПСА групацијата склучува договор со Тојота

ПСА Пежо Ситроен партнството планира да го прошири производствениот капацитет на Toјoтa, со цел да добие регулаторна дозвола за спојување со Фиат Крајслер. Купувачите надвор од Европската Унија имаат право на поврат на ДДВ за користени автомобили од Германија.

Тојота со новиот договор ќе добие дел од погонот за производство за помали комерцијални возила, а ПСА ќе продава комбиња и помали комерцијални возила, за минимални цени без многу заработка. Европската комисија изрази загриженост дека договорот може да ѝ наштети на конкуренцијата со комбиња во 14 земји на ЕУ и Велика Британија. Новиот договор е со цел да се исполнат барањата на Европската Унија.