Дланката ќе ја користиме за плаќање во иднина, наместо картички

Објавено на 30.09.2020 во НовостиДланката ќе ја користиме за плаќање во иднина, наместо картички

Во Кина веќе речиси се се плаќа со скенирање на лицето, при што овој начин на плаќање ќе биде тешко прифатен во САД и европските земји. Затоа Amazon сака да најде начин за биометриско плаќање, што нема да биде толку опасно за приватноста на корисниците.

Уште од минатата година пријавија патент за плаќање со дланката, а вчера и официјално ја претставија оваа технологија, што ќе ја претвори дланката на раката во банкарска картичка.