Microsoft најде решение за ARM уредите за х86 апликации

Објавено на 05.10.2020 во НовостиMicrosoft најде решение за ARM уредите за х86 апликации

Microsoft немаше голем успех со ARM платформата која има ограничени функции за Windows оперативниот систем за таблети и хибридни мобилни уреди бидејќи има поддршка само за 32 битни апликации. 

Сега најавува софтверски емулатор кој ќе овозможи пристап на ARM уредите за 64 битни х84 апликации. Претходно девелоперите воопшто не вложуваа напори за изработка на 32 битни апликации и работеа само за развој на 64 битни х84 апликации што самата ARM платформа ја направи многу ограничена.

Целосната надградба со новиот емулатор за ARM се очекува да биде комплетирана на почетокот на 2021 година откако ќе заврши бета фазата на тестирање.