Мајкрософт вложува во Грција со изградба дата центри

Објавено на 07.10.2020 во НовостиМајкрософт вложува во Грција со изградба дата центри

Претседателот на Мајкрософт официјално изјави дека ова не го прави често и не е баш лесно за нив, и дека оваа инвестиција ја прават поради довербата во грчката економија. Мајкрософт планира изградба на три дата центри во пошироката област на Атина. 

Со овој голем залак Грција ќе вбризга милијарда долари инвестиција, со што ќе се вработат 100 илјади работници, кои во меѓувреме ќе се обучуваат. Преговорите за влез на инвестицијата на Мајкрософт траеја 9 месеци, а за Грција ова ќе биде многу добредојдено со оглед на тоа што претрпе голема финасиска криза од 2009 година, како и сега од онаа од коронавирусот

Автор: Aleksandar Stankov