Европските Телеком лобисти предупредуваат за евентуални проблеми од блокадата на кинеската опрема

Објавено на 18.10.2020 во НовостиЕвропските Телеком лобисти предупредуваат за евентуални проблеми од блокадата на кинеската опрема

Претставниците на европските телеком оператори предупредуваат дека не би било добро да ги блокираат кинеските добавувачи на телекомуникациска опрема. Истакнуваат дека блокадата предизвикана со политички игри би можеле да резултираат со поголеми трошоци и одложување на ажурирањето на телекомуникациски мрежи, што може да резултира со уште поголем проблем.

European Competititve Telecommunications Association (ECTA) во својата објава истакна дека „отфрла било каква забрана на кинеските добавувачи на 5G опрема поради геополитички причини“ и истакна дека таквите одлуки може да се оправдаат само како „добро утврдени факти“.