Huawei се спрема да го предизвика Tesla со својот 5G бизнис

Објавено на 19.10.2020 во НовостиHuawei се спрема да го предизвика Tesla со својот 5G бизнис

Huawei изгуби пристап кон огромен број на смартфони проади банирањето од САД. Компанијата според аналитичарите сега сака да влезе во автомобилската индустрија. Амбициите на кинескиот бренд датираат уште од 2013 година.

Huawei почна да креира автомобилски апликации во 2013 година, дебитираше на Shanghai international auto show во 2019, каде ги претстави своите планови како снабдувач за авто делови. Почна да развива и смарт решенија за автомобили во категориите: смарт возење, интелигентна мрежа, смарт платформа за кокпит, смарт електрика и клауд сервиси.

Прототипот на електричното возило на Huawei е спремно. Претставникот на Huawei еднаш кажа: „Се што може Tesla, можеме и ние“. Се вели дека системот за автономно возење е подобро од она на Tesla Model 3. Прототипот на кинескиот производител ќе започне да се тестира на патиштата на крајот на 2020 година, а ќе започне со продажба во Q4 2021.