САД ја подигнува најголемата тужба против Google во последните 20 години

Објавено на 21.10.2020 во НовостиСАД ја подигнува најголемата тужба против Google во последните 20 години

Американското министерство за правда и 11 сојузни држави подигнале тужба против Google поради наводно кршење на законот за пазарното натпреварување и користење на повластена положба за уништување на конкуренцијата.

Тоа е најголемата тужба во последните 20 години, а експертите ја споредуваат со некои од легендарните тужби како оние против Microsoft од 1998 година и AT&T од 1974 година. Се спремаат помали тужби од сојузните држави, кои се однесуваат на дигиталното рекламирање - златната кокошка на Google. Се очекуваат група тужители да подигнат обвинение против начинот на кој Google заработува од дигиталното рекламирање. Google досега не ја коментира тужбата.

Автор: Aleksandar Stankov