Џек Ма доби шамар тежок милијарда долари

Објавено на 08.11.2020 во НовостиЏек Ма доби шамар тежок милијарда долари

Џек Ма дефинитивно не знаел во што се впушта, откако ги критикуваше банкарите и финансискиот сектор, доби шамар од милијарда долари. Шефот на Alibaba е интернет пионер, кој работел порано во радио како учител. 

Станува збор за исклучително очекувана иницијална понуда за акции и Ant на берзите во Шангај и Хонг Конг би требало да собере 37 милијарди долари, што требало да биде најголемата продажба на акции во историјата од излегувањето на берзата, коментирале на CNN. После IPO, Богатството на Џек Ма требало да порасне дури за 27 милијарди долари.

Продажбата на акции била спречена од страна на кинеските регулаторни тела и претставници од централната банка, оти тоа било во финансиски интерес на најголемите инвеститори и потрошувачи на компанијата. Образложувањето било во согласност со сите правила и закони.