Ericsson е против блокадата на Huawei за 5G мрежата

Објавено на 21.11.2020 во НовостиEricsson е против блокадата на Huawei за 5G мрежата

Блокадата која ја наметна администрацијата на претседателот Трамп врз Huawei овозможи брендови како шведски Ericsson да се вратат во игра за изградба на инфраструктура со 5G технологија, но тоа не значи дека оваа политика е прифатлива.

Дури и Борје Екхолм директорот на Ericsson смета дека забраната за Huawei ја нарушува трговијата, конкуренцијата и слободната трговија.

Блокадата врз Huawei ќе значи и одложување на воспоставување на целосната 5G инфраструктура што значи и загубено време за корисниците и бизнисите.