Queen's Gambit енормно ја зголеми популарноста на Netflix

Објавено на 23.11.2020 во НовостиQueen's Gambit енормно ја зголеми популарноста на Netflix

Најпопуларната серија во светот на Netflix моментално е Queen's Gambit. Милиони корисници во светот го погледнале чудото од дете Бет Хармон, во улога на Ања Тејлор-Џој, од сиропиталиште.

Поради серијата повторно е зголемен интересот за оваа древна игра - шах. Многу корисници повторно ги извадија своите шаховски кутии со бели и црни фигури. Не е само Queen's Gambit заслужен за зголемувањето на интересот на шахот, туку и пандемијата е заслужна во голема мера.

Автор: Aleksandar Stankov