Фанејшал Тајмс: Шефот на Ериксон се спротивстави на шведската 5G забрана за Huawei

Објавено на 26.11.2020 во НовостиФанејшал Тајмс: Шефот на Ериксон се спротивстави на шведската 5G забрана за Huawei

СТОКХОЛМ / ЛОНДОН (Ројтерс) - Одлуката на Шведска да го забрани кинескиот Huawei од своите 5G мрежи ја ограничува слободната конкуренција и трговија, изјави шефот на спротивставениот снабдувач на опрема за телекомуникации, Ериксон за „Financial Times“.

Шведскиот телекомуникациски регулатор (Post and Telecom Authority Sweeden) овој месец ги запре владините тендери за 5G откако судот суспендираше делови од одлука со која беше исклучен Huawei заради ризици на националната безбедност.

„Јас припаѓам во таа категорија која верува дека конкуренцијата нè прави подолгорочно подобра компанија. Можеби е болно пократкорочно, но подолгорочно нè тера да бидеме поиновативни и да правиме подобри производи за нашите клиенти “, изјави извршниот директор на Ериксон, Борје Екхолм, за весникот.

Шведски Ериксон има добиено договори од трите најголеми оператори во Кина за снабдување со радио опрема за 5G мрежи, додека финскиот ривал Нокиа нема добиено никакви договори за 5G радио на високо конкурентскиот пазар.

Huawei негира дека е ризик за национална безбедност и поднесе жалба на одлуката на Шведска.

Министерството за надворешни работи на Кина соопшти дека Шведска треба да ја укине забраната за Huawei и за компанијата од иста дејност ZTE за да избегне негативно влијание врз шведските компании во Кина.

Екхолм рече дека очекува да се одложи целокупното ширење на новите телекомуникациски мрежи, додавајќи дека политичкиот фокус во Европа треба да биде насочен кон испорачување на 5G што е можно побрзо.

„Размислете за 4G - дебатата во Европа беше: што е најновата апликација? Американците и Кинезите ја претставија најбрзо 4G мрежата и во економијата на апликации за потрошувачите сега доминираат американски и кинески фирми “, рече тој.

„5G ќе биде иста, но за претпријатијата. Забавувањето на опсегот на 5G е ризик за економијата. Европа ризикува повторно да заостане “.