Тестирање: Sony PlayStation 5 е побрз од Xbox Series X!?

Објавено на 27.11.2020 во ИгриТестирање: Sony PlayStation 5 е побрз од Xbox Series X!?

Хардверот на Xbox Series X е помоќен во споредба со Sony PlayStation 5, но со тестирањата се докажува спротивното. И покрај тоа што Microsoft ја најави како најмоќна конзола во цел свет, петката на Sony дефинитивно победува.

PlayStation 5 е тестиран со повеќе игри, кој има подобри резултати од Series X, кој со цифрите се гледа дека има подобри перформанси... но тоа е само теоретски. Xbox Series X располага со 12 пресметковна моќ од 12 терафлопи, додека PlayStation5 има само 10,28 пресметковна моќ. Практично, работите не се одвиваат така како што пишува на хартија.

YouTube каналот Digital Foundry ги споредува двете конзоли со игрите: Devil May Cry 5, Assassin’s Creed Valhalla, Dirt 5 и Call of Duty: Black Ops Cold War. Овие за игри што бараат моќна конзола. Без никакви дилеми, фрејмрејтот на PlayStation 5 има дефинитивно подобри резултати. Microsoft за Verge ги потврди податоците од видеата, а во меѓувреме соопшти дека работи со девелоперите за надминување на овие проблеми. Веќе има надградба за Dirt 5 и Assassin’s Creed Valhalla.