Изгледа дека ракетата на Спејс-Икс експлодирала по слетувањето

Објавено на 10.12.2020 во НовостиИзгледа дека ракетата на Спејс-Икс експлодирала по слетувањето

Претходно пишувавме дека не е позната причината за неполетувањето на Старшип. За време на снимката емитувана во живо било забележано дека пробната ракета за летање во Бока Чика, Тексас, САД, експлодирала пред да полета.

„Марс, доаѓаме!“, твитнал Илон Маск

Старшип е наменет за 100 тони товар и превоз на луѓе до Марс и Месечината, кој овој пат експлодирал при спуштањето, поради малиот притисок во резервоарот за гориво. Поради таа причина слетувањето било побрзо одошто требало, па така дошло да експлозија.