Facebook го оневозможува испраќањето слики и видеа преку пораки на Messenger и Instagram

Објавено на 17.12.2020 во НовостиFacebook го оневозможува испраќањето слики и видеа преку пораки на Messenger и Instagram

Кај многу корисници на Facebook Messenger се појавило известувањето на кое пишувало „некои можности не се достапни“. Корисниците од Европа добиле порака на која пишува дека се воведени ограничувања поради „новите правила за сервиси за размена на пораки во Европа“.

Пораката е видлива само за мобилните уреди, но веројатно е само прашање на време кога ќе се појави и на десктоп. За што станува збор? Од 16 декември Facebook морал да ограничи одредени услуги во својата платформа за размена на пораки, се додека не ги усогласи со европските правила за заштита на лични податоци. 

Се работи за промени што се воведени со цел да се соеденат платформите за размена на пораки меѓу Instagram, WhatsApp и Messenger. Така нема да биде достапно испраќање на аудио, видео и документи, поединечни графички елементи, галерии и други мултимедиумски содржини. Комуникацијата ќе може да се одржува само во текстуален облик. Порано испратените фото содржини ќе останат достапни и понатаму. Facebook нема одговор колку време ќе трае ускладувањето со европските правила.