Deepfake видео со божиќна честитка од Кралицата Елизабета

Објавено на 27.12.2020 во НовостиDeepfake видео со божиќна честитка од Кралицата Елизабета

Британската телевизија Канал 4 објави видео со дигиталниот двојник на Кралицата Елизабета, кое било направено со „deepfake“ технологија. Канал 4 го објавува ова видео со цел да демонстрира дека во јавноста има голем број на лажни вести со коишто сме преплавени од сите страни во овие дигитални времиња.

Бакингемската палата се уште нема никаков одговор за ова видео со deepfake технологија. Со неа се овозможува лажирање на гласот, кој во оваа прилика е позајмен од актерката Дебра Стивенсон, која претходно годинава го толкуваше нејзиниот лик во куклена претстава.