Турскиот државен врв целосно се откажа од WhatsApp

Објавено на 11.01.2021 во НовостиТурскиот државен врв целосно се откажа од WhatsApp

Турскиот државен врв повеќе нема да ја користи мобилната апликација WhatsApp откако Facebook ги принуди нивните податоци да ги споделуваат со технолошкиот гигант. 

Најпрво турскиот претседател Реџеп Таип Ергодан и неговиот кабинет известија дека повеќе нема да ги користат официјалните профили на WhatsApp и дека ќе се префрлат на апликацијата BiP која е развиена од страна на Turkcell Iletisim Hizmetleri AS и истата нуди енкрипција на разговорите.

Истиот чекор ќе го следи и Министерството за одбрана на Турција, додека пак упатен е и повик до турските новинари повеќе да не ја користат WhatsApp и да се префрлат на BiP.

Автор: Aleksandar Stankov