Дик Рош: Европската политика за Huawei треба да се заснова на факти

Објавено на 21.01.2021 во НовостиДик Рош: Европската политика за Huawei треба да се заснова на факти

Дискредитираната администрација на Трамп го користеше Хуавеј како пион во геополитичка игра, вели поранешниот ирски министер Дик Рош.

Како некој кој има огромна почит кон Европскиот парламент, не се сомневам дека оние членови кои го потпишаа писмото од 14 октомври до владите на Европската комисија и земјите-членки за Хуавеј, го сторија тоа со добра волја. За жал, писмото содржи изјави во врска со Хуавеј кои се очигледно неточни.

Клучна точка во поднесувањето на писмото гради случај за исклучување на Хуавеј од европските пазари врз основа на тоа што европските снабдувачи на ИКТ опрема се затворени или ограничени на пазарот на кинески телекомуникации. Тој аргумент е неоснован, бидејќи во текот на изминатите 20 години, Ериксон и Нокиа добија големи договори со Кина мобил, Кина телеком и Кина уником. И двете компании доставија опрема за основна 4Г и 5Г мрежа и проекти за пристап до мрежата во Кина.

Во изјавата за печатот на 8 јуни, Ериксон истакна дека го „зајакнал својот пазарен уддел во Кина“ освојувајќи 5Г договори со најголемите кинески телекомуникациски оператори. Во соопштението се посочува дека зајакнатата позиција на Ериксон на пазарот во Кина „е стратешки важна за Ериксон бидејќи тоа ќе генерира предности во обем и ќе ја зајакне позицијата на Ериксон на најголемиот светски пазар на 5Г“.

На 15 јуни Нокиа пушти соопштение за медиуми во кое објави: „Кина уником избира основни мрежни производи на Нокиа за 5Г“. Во соопштението се вели дека Нокиа е „горда што ги прошири (своите) работни односи со Кина уником“.

Поентите за финансиите на Хуавеј, дадени во писмото, одразуваат непоткрепени и неосновани обвинувања што се шират во САД.

Тие наводи беа сеопфатно обработени во детален поднесок до Федералната комисија за комуникации на САД, во февруари 2020 година, од страна на угледниот професор по Слободно и конкурентно претприемништво на Факултетот за бизнис на Универзитетот Колумбија, д-р Веи Јианг.

Ако американските власти и политичари кои го притискаат Хуавеи, би имале докази за да го доведат во прашање тој поднесок, тие би го сториле тоа.

Идејата дека Хуавеј има корист од „милијарди долари јавни субвенции“ е исто така во спротивност со фактите. Хуавеј исполнува 90 проценти од своите финансиски барања преку неговото деловно работење; билансот доаѓа најмногу од меѓународни банки според стандардни комерцијални услови.

Просечната ефективна даночна стапка платена од Хуавеј е слична на онаа што ја плаќаат американските компании. Како и секоја друга компанија, Хуавеј има право да аплицира за поддршка за истражување и развој. Нема ништо уникатно во тоа, повеќето, ако не сите земји-членки на ЕУ, даваат поддршка за активности за истражување и развој.

Поднесокот рециклира неосновани тврдења изнесени од администрацијата на Трамп во врска со „доверливоста“ на Хуавеј како снабдувач на ИКТ опрема. Тврдењата никогаш не биле поткрепени со какви било докази.

Неиздржаното обележување на Хуавеј како „продавач со висок ризик“ е вознемирувачко, нефер, неоправдано и ги занемарува фактите како:

Хуавеј е доверлив снабдувач на најголемите мрежни оператори во Европа повеќе од 20 години

Хуавеј е најстрого разгледуван снабдувач на ИКТ на пазарот

Компанијата никогаш немала голем инцидент во областа на сајбер безбедноста и производите на Хуавеј постојано се наоѓале „чисти“ и безбедни.

Оние што го напаѓаат безбедносното досие на Хуавеј не произведоа ни трошка докази за да ги поткрепат своите тврдења. Хуавеј работи со центри за интернет-безбедност во Велика Британија, Германија и во Брисел. Тој споделува пристап до изворни кодови и други чувствителни податоци со европски влади, државни агенции и мрежни оператори до невиден степен.

Покрај сето ова, оние кои се залагаат за држење на Хуавеј надвор од Европа не успеваат да ги препознаат ниту економските придобивки што ги носи работењето на компанијата во Европа или трошоците што ќе настанат доколку се следат политиките што тие ги вршат.

Во септември, Оксфорд Економикс, лидер во глобално истражување и квантитативна анализа издаде студија, нарачана од Хуавеј, според која на директна, индиректна и индуцирана основа вкупниот придонес кон европскиот БДП на Хуавеј во 2019 година бил вреден милијарди, а компанијата поддржува десетици илјади европски работни места и генерирани милијарди даночни приходи за европските власти.

Значителното економско самоповредување што би било нанесено со отстранување на Хуавеј од Европа, се занемарува од оние кои се залагаат за таа акција. Оние што сакаат да го исфрлат Хуавеј исто така го игнорираат извонредниот придонес на компанијата во истражувањето и развојот. Инвестициската табела за инвестиции во индустриско истражување и развој на ЕУ во 2020 година, направена од Здружениот истражувачки центар на ЕУ, го рангира Хуавеј во првите три глобални иновативни компании.

Хуавеј, кој го основа својот прв европски истражувачки центар во Шведска во 2000 година, спроведува значителни истражувања и развој на 23 локации низ цела Европа и во моментов е партнер со над 150 европски универзитети. Компанијата неодамна објави 70 милиони евра инвестициска програма за истражување и развој во Ирска.

Поднесокот, исто така, не ги испитува значителните трошоци што со исклучок на Хуавеј ќе им ги наметне на телекомуникациските оператори во Европа.

Друга студија на Оксфорд Економикс ги испитува трошоците поврзани со ограничување на конкуренцијата во мрежата на опрема за 5Г низ цела Европа. Студијата заклучува дека со исклучување на клучен снабдувач на опрема како Хуавеј, би се зголемиле трошоците за инвестиции во просек за скоро 3 милијарди евра годишно во текот на следната деценија (според цените од 2020 година), а годишното реално зголемување на трошоците би било за 19 проценти, што неизбежно ќе се одрази на 5Г. Оние зголемени трошоци на крајот би биле пренесени на европските бизниси и на европските граѓани.

Исто така, се занемарува и фактот дека повеќе од 20 години Хуавеј служеше на европската телекомуникациска индустрија, стана клучен снабдувач на водечките мрежни оператори во Европа, остави длабоки корени со нив и изгради односи засновани на взаемна доверба и почит. Компанијата има развиено односи со стотици европски добавувачи кои поддржуваат илјадници европски работни места директно и индиректно. Тоа треба да значи нешто.

Хуавеј е злоупотребен од дискредитираната администрација на Трамп како пион во геополитичка игра. Невидена кампања за дезинформации против приватна компанија беше пренесена од САД преку агенции за кои се покажа во минатото дека се помалку од вистинити.

Поентата поставена на самиот почеток вреди да се повтори; јавната политика треба да се заснова на објективна анализа и да се заснова на факти. Голем дел од дебатата за Хуавеј е сè само не објективна или заснована на факти.
Време е да се ресетира дебатата.

Извор: https://www.theparliamentmagazine.eu/news/article/europes-policy-on-huawei-should-be-based-on-facts-argues-dick-roche