iPhone повеќе нема да биде Made in China

Објавено на 27.01.2021 во НовостиiPhone повеќе нема да биде Made in China

Apple ќе ја менува стратегијата на производство и се помалку ќе се потпира на фабриките во Кина со оглед на тензичните политички и економски односи предизвикани од администрацијата на Трамп.

За да има постабилна иднина со обезбедување на компоненти и нивно склопување Apple ќе се преориентира кон Индија и Виетнам каде се вложени неколку милијарди во нови производствени погони.

Иако на власт дојде нов претседател американските компании се во неизвесност како ќе се одвива трговската војна помеѓу САД и Кина па затоа бараат алтернативи во Азија.