Ќе платите ли 1,5 милиони долари за Apple компјутер направен во гаражата на Стив Џобс?

Објавено на 06.02.2021 во НовостиЌе платите ли 1,5 милиони долари за Apple компјутер направен во гаражата на Стив Џобс?

Apple компјутерите никогаш не беа евтини, а со текот на годините, цената на оние од почетокот на постоењето на компанијата расте до небото. Така неодамна на аукција во САД е понуден оригинален Apple компјутер од 1970-те години.

Се работи само за еден од шесте Apple-1 модели во оригинално дрвено куќиште, кои се уште се во приватни раце и работат, 44 години после претставувањето, додека уште пет компјутери се во музеите. Apple 1 е претставен во 1976 година од двата основачи на Apple, Стив Џобс и Стивен Вознијак. Компјутерот е изработен од сопствените раце на Вознијак во гаражата на родителите на Џобс во Маунтајн Вју, Калифорнија.

Моделот е понуден во оригинално дрвено куќиште и има екран Sony TV-115, оригинал тастатура од Datanetics Version D и приклучок за електрична енергија. Почетната цена на овој компјутер изнесува 1,5 милиони долари и се очекува да расте.