Загрозени се над милијарда корисници, избришете ја оваа апликација!

Објавено на 18.02.2021 во НовостиЗагрозени се над милијарда корисници, избришете ја оваа апликација!

Корисниците на смарт уреди со Android, мора да бидат многу внимателни кога преземаат апликации, дури и од Google Play Store. SHAREit апликацијата направи проблем на многу корисници, која е преземена над милијарда пати.

Апликацијата за размена на документи содржи ранливост, која е направена пред 3 месеци на авторот на апликацијата, којашто се уште не била закрпена. Ранливоста овозможувала покренување на злонамерен код на сите смартфони, на коишто е SHAREit инсталиран. Тоа овозможува пристап на смартфонот на корисникот, по што може да се избришаат документите меморирани на телефонот, но и да се инсталираат нови апликации без знаењето на корисникот и дозвола.

Компанијата за компјутерска безбедност Trend Micro предупредува дека корисниците може без да знаат да им бидат избришани документи или да им ги менуваат. Google е известен од страна на Trend Micro за овој проблем, но се уште нема официјален став за ова. Интересно е тоа што SHAREit за iOS го нема овој проблем, оти користи друг код.