Погледнете како изгледало спуштањето на Perseverance на Марс

Објавено на 23.02.2021 во НовостиПогледнете како изгледало спуштањето на Perseverance на Марс

НАСА објави нови видеа од слетувањето на роверот Perseverance на Марс. Видео снимките нуди висок квалитет и во боја го покажува роверот како паѓа, вклучувајќи ги падобранците и се спушта на површината на планетата.

Како што појаснуваат од НАСА, од моментот кога се отвориле падобранците, камерите го снимале цел процес на спуштање на роверот во Кратер Језеро, цели 11 километри. Микрофонот прицврстен на роверот не забележал корисни податоци за време на спуштаењто, но комерцијалниот уред детектирал звуци после спуштањето - механички звуци при отварањето на одредени делови од роверот и ветерот на Марс.