Колку чини мисијата на Perseverance на Марс

Објавено на 01.03.2021 во НовостиКолку чини мисијата на Perseverance на Марс

Сме се прашале ли колку чини мисијата на роверот Perseverance . НАСА очекува трошок од 2,7 милијарди долари на проектот за последната мисија, би требало и да порасне на 2,9 милијарди долари поради инфлацијата до крајот на мисијата.

Perseverance е седмо по ред, најскапо летало во историјата на програмата за истражување на вселената на НАСА и трета најскапа мисија на Марс. Леталата Viking 1 и Viking 2 од 1975 година, биле најскапи досега - 7,1 милијарди долари. Роверот Curiosity (2011) чинел 3,2 милијарди долари, Mars Opserves (1993) чинел 1,7 милијарда долари, а роверите за истражување на Марс - Spirit и Opportunity испратени во 2003 година, чинеле 1,2 милијарда долари. 

Автор: Aleksandar Stankov