Заштитете ја вашата банкарска сметка, избришете ги овие Android апликации

Објавено на 12.03.2021 во AndroidЗаштитете ја вашата банкарска сметка, избришете ги овие Android апликации

Овие малициозни апликации може да ги снимаат вашите пасворди од банкарските сметки преку вашите апликации на телефонот. Се разбира, овие апликации ги заобиколиле правилата на Google Play Protect и сега може лесно да влезат во вашите финансиски апликации.

Check Point Research тврди дека Clast82 може да ја избегне заштитата на Google Play Protect. На 9 февруари Google потврди дека сите Clast82 апликации се отстранети од Google Play Store, но некои од нив можеби се уште ги имате инсталирано на вашиот телефон:

    Cake VPN (com.lazycoder.cakevpns)
    Pacific VPN (com.protectvpn.freeapp)
    eVPN (com.abcd.evpnfree)
    BeatPlayer (com.crrl.beatplayers)
    QR/Barcode Scanner MAX (com.bezrukd.qrcodebarcode)
    Music Player (com.revosleap.samplemusicplayers)
    tooltipnatorlibrary (com.mistergrizzlys.docscanpro)
    QRecorder (com.record.callvoicerecorder)
    eVPN (com.abcd.evpnfree)