Роботот Spot користен за вежби во француската војска

Објавено на 09.04.2021 во НовостиРоботот Spot користен за вежби во француската војска

На Twitter се објавени снимки со новиот Spot робот на француската војска за време на вежба. Вежбите се изведувале во акција со роботи и без роботи. На официјалниот профил на Twitter тие објавиле дека роботите се користени со цел да се подигне свеста за студентите во предизвиците за утрешнината, која вклучува и роботизација на војската.

Резултатите од воените вежби со роботите се прилично интересни, а се покажало и дека роботите ја успориле воената акција и тие се изведени многу побрзо кога Spot не се користел кај нив, а проблематична се покажала и батеријата што не издржала една акција, па така војниците роботи морале да го однесат на полнење. Од друга страна Spot е користен за зголемвуање на безбедноста на акцијата со цел да се намалат човечките жртви.