Чипираниот мајмун на Илон Маск игра понг со помош на неговиот мозок

Објавено на 11.04.2021 во НовостиЧипираниот мајмун на Илон Маск игра понг со помош на неговиот мозок

Со помош на имплантираниот чип во мозокот, мајмунот има вградени човечки особини со цел да разбере како треба да се движи и да ја следи коцката што ќе светне. 

Оваа наука може да промени многу нешта во иднина. Чипот вграден во мозокот на мајмунот се поврзува преку Bluetooth со компјутерот и така успешно ја игра играта. 

Оваа технологија може да биде многу полезна за лицата со парализа. На крај, мајмунот го остави џојстикот и почна да ја игра играта со помош на мозокот. Погледнете како мајмунот игра понг на видеото одозгора.

Автор: Aleksandar Stankov