Директорот на BioNTech со успешно тестирање на над 30 верзии на вакцини

Објавено на 29.04.2021 во НовостиДиректорот на BioNTech со успешно тестирање на над 30 верзии на вакцини

Основачот и директорот на лабораторијата BioNTech, Угур Сахин, во средата рекол дека е сигурен за ефикасноста на својата вакцина, развиена со американската компанија Pfizer, во борбата против индиската варијанта на коронавирусот.

Тестирањата се уште траат, но индиската верзија има мутација што веќе ја проучувавме и против која нашата вакцина е ефективна“, изјавил Сахин на онлајн конференција за новинари.

Верзијата B.1.617 се нарекува индиска поради првото појавување во Индија, а досега е откриена во најмалку 17 земји, меѓу кои спаѓаат Обединетото Кралство, САД, Белија, Швајцарија и Италија, откриено од Светската здравствена организација (WHO). „Убеден сум дека вакцината и понатаму ќе биде сигурен противник против COVID-19“, вели Сахин.

BioNTech досега ја тестираше својата вакцина на над 30 различни верзии и ниту еден пат не заостанаа задоволителните имунолошки реакции“, додава Сахин.