Facebook ја намалува видливоста на објавите од корисници со лажни содржини

Објавено на 28.05.2021 во НовостиFacebook ја намалува видливоста на објавите од корисници со лажни содржини

Facebook соопшти дека ќе се ангажира повеќе против луѓето што одново споделуваат неточни информации на платформата. Компанијата ќе ја намали дистрибуцијата на сите објави на страниците за новости со кориснички профил, доколку корисникот често споделува содржината што излегува како лажна, претходно проверено од партнерските компании на социјалната мрежа за за проверка на факти.

Начинот на информирање на луѓето зависи дали ја користат содржината проценета за проверка на фактите. Бројот на неточни тврдења и теориите на заговор, порасна кај платформите на социјалните мрежи, вклучувајќи ги Facebook и Twitter, во текот на пандемијата со COVID-19.