Прототипот на 5-та генерација на Apple iPod Touch открива 30 пин-порт приклучок!?

Објавено на 11.06.2021 во НовостиПрототипот на 5-та генерација на Apple iPod Touch открива 30 пин-порт приклучок!?

На Twitter се појави пост од Mr·White (@laobaiTD) според кој наводно прототип на iPod ќе биде со 5-та генерација со 30 пин портови од долната страна, наместо со Lightning port. Apple одлучил да ја направи таа промена и да го користи Lightning портот откако се согласил да го направи екранот поголем на 4-инчи (LCD), во споредба со 3.5-инчениот со LCD екран, кај 4-та генерација на iPod touch.

Првиот iPhone со Lightning порт беше iPhone 5, во споредба со 30 пин-портовите кај iPhone 4s со цел да се полни батеријата и да се трансферираат податоци. Lightning приклучокот е помал во широчина во споредба со 30 пинскиот приклучок, и исто така може реверзибилно да трансферира содржини со поголема брзина во споредба со 30 пинскиот приклучок.