НАСА објави ново големо откритие за Марс со ново парче карпа

Објавено на 13.09.2021 во НовостиНАСА објави ново големо откритие за Марс со ново парче карпа

Perseverance успешно го презема и вториот примерок за анализа од Марс, објави НАСА. Материјалот е „веројатно вулкански со соли во кои што имало меурчиња од древна вода“, објави НАСА на Twitter. Кен Фарли, научникот вклучен во проектот, вели дека примероците „откриваат потенцијално креаторска одржлива околина“. 

Големата работа овде е дека водата стоела долго време таму, анализира Фарли. Примерокот од карпа што го земал Perseverance од Марс е ставен во контејнер и ќе биде вратен на Земјата. 

Автор: Aleksandar Stankov