iOS 15 надградбата е официјално достапна за преземање

Објавено на 21.09.2021 во iOsiOS 15 надградбата е официјално достапна за преземање

Три месеци откако Apple го откри iOS 15 за iPhone и iPod, финалната верзија е конечно подготвена за преземање за корисниците во светот. Се разбира, iOS 15 не е за сите, туку само за компатибилните iPhone телефони! 

Ако сакате сами да го направите тоа, одете во Settings > General > Software Update. Вашиот iPhone или iPod тогаш автоматски ќе ја пребара надградбата и ќе ве извести доколку е достапна. iOS 15 не е задолжителна надградба за корисниците. Ова значи дека може да продолжите да го користите iOS 14 толку долго колку што ќе можете со ветувањето за идната безбедносна надградба.

Најновиот оперативен систем на Apple има нови алатки и големи надградби во Notifications, кои добиваат ново лице. Новата алатка Notification Summary дебитираше со новиот софтвер, што е пакет од неважни информации од апликациите што не ве интересираат. Големата надградба со iOS 15 ви носи бројни подобрувања за FaceTime. Voice Isolation е она што ви помага да ја филтрирате позадинската бучава, што сите ја мразиме. Има и поддршка за нов live portrait mode.

Другите алатки се проширена реалност за Apple Maps, поддршка за UWB картички и клучеви за Apple Wallet, system-wide translation, и редизајнирана Weather апликација со додадени функционалности. Еве кои телефони се на листата за надградба со iOS 15:

    iPhone 6s
    iPhone 6s Plus
    iPhone SE (2016)
    iPhone 7
    iPhone 7 Plus
    iPhone 8
    iPhone 8 Plus
    iPhone X
    iPhone XR
    iPhone XS
    iPhone XS Max
    iPhone 11
    iPhone 11 Pro
    iPhone 11 Pro Max
    iPhone SE (2020)
    iPhone 12
    iPhone 12 Mini
    iPhone 12 Pro
    iPhone 12 Pro Max
    iPhone 13
    iPhone 13 mini
    iPhone 13 Pro
    iPhone 13 Pro Max
    iPod touch (7-та генерација)

Автор: Aleksandar Stankov