Илон Маск за Кина: „Криптото е насочено кон намалување на моќта на власта,а ним тоа не им се допаѓа“

Објавено на 30.09.2021 во НовостиИлон Маск за Кина: „Криптото е насочено кон намалување на моќта на власта,а ним тоа не им се допаѓа“

Кинеската влада воопшто не ги поддржува криптовалутите, а американскиот милијардер, сопственикот на Tesla и SpaceX, најбогатиот човек на светот Илон Маск, смета дека причината за тоа е што кинеската влада не може да ги контролира криптовалутите. 

Всушност, смета дека тоа не може да го направи ниту една светска влада. „Претпоставувам дека криптото во основа е насочено кон намалување на моќта на централизираната власт, а ним тоа не им се допаѓа“, изјавил Маск во текот на конференцијата Code Conference