Новиот iPhone 13 е кошмар за сервисеритe

Објавено на 12.10.2021 во НовостиНовиот iPhone 13 е кошмар за сервисеритeРечиси секој резервен дел на телефонот не функционира ако ги замени самиот корисник или неовластен сервисер. Грешки јавуваат дури и менувањето на батеријата или дисплејот, но барем телефонот и продолжува да работи и по замената. За остатокот на деловите како камера или логичката плочка менувањето значи и крај на нормалната работа. Apple софтверското заклучување на резервните делови го започна на претходниот модел, а се чини дека со новите уреди отиде и чекор подалеку.

Неоставањето на можност за сервисирање надвор од сервисите на Apple се сериозен проблем за „правото на поправка“. Дополнително иако Apple се обидува да биде „зелена“ компанија, сепак пократкото траење на електрониката значително влијае на е-отпадот.