Tesla Inc. ги собори сите рекорди со вредноста на компанијата

Објавено на 23.10.2021 во НовостиTesla Inc. ги собори сите рекорди со вредноста на компанијата

Во време на пандемија, компанијата на Илон Маск соборува рекорди. Во втората половина на март 2020 година, цената на една акција на Tesla изнесуваше околу 85 долари. Она што следувало потоа, веројатно ги изненадило и најголемите оптимисти на компанијата на Маск.

При вчерашното затварање на берзата, цената на една акција изнесувала над 900 долари, додека пазарната вредност надминала неверојатни 900 милијарди долари. Ако Tesla продолжи со вакво темпо на раст, не сме далеку од надминувањето на границата од трилион долари. Со тоа Илон Маск и Tesla ќе влезат во одбраното друштво, чија вредност е веќе над трилион долари: Apple и Microsoft веќе надминаа две трилиони долари со Amazon и Alphabet.