BlackBerry означува крај на една ера за смартфоните со BlackBerry OS

Објавено на 31.12.2021 во AndroidBlackBerry означува крај на една ера за смартфоните со BlackBerry OS

BlackBerry во 2000 година беше она што денес е iPhone на смартфон сцената. Сега е несфатливо како може таков бренд за смартфони да згасне и никако не може да се издигне не сцената на смартфони, кои се специфични и имаат физичка тастатура. 

И покрај неколкуте обиди да се издигне на пазарот на телефони, BlackBerry не успеа. Сега направи уште еден чекор кон крајот на една ера. На својата веб страница објави дека од 4 јануари, 2022 година официјално се укинува поддршката за уредите што се уште користат BlackBerry OS.

Од таа дата уредите со ваков софтвер веќе нема да функционираат стабилно, пишува на официјалната страница на BlackBerry. Се разбира, ова не важи за оние BlackBerry уреди што се со Android оперативен систем.