Trojan малициозен софтвер како Android алатка за инсталација во Windows 11

Објавено на 19.04.2022 во AndroidTrojan малициозен софтвер како Android алатка за инсталација во Windows 11

Бројни малвери се појавија откако Microsoft го инсталираше Android Subsystem за активирање на Android апликациите. Android Subsystem ја вклучуваше само Amazon App Store за Windows, но со малку труд, се овозможи Google Play Store да додава и надворешни апликации.

Така беше лансирана алатката PowerShell Windows Toolbox, која што содржела Trojan малициозен софтвер. Тој креирал фолдер во коренот на Windows драјвот, при што алатката имала и дополнителна функција за преземање на уште помалициозен софтвер.