Поразителни податоци: Windows 10, 8, 7 и XP се попопуларни од Windows 11

Објавено на 21.04.2022 во WindowsПоразителни податоци: Windows 10, 8, 7 и XP се попопуларни од Windows 11

Без разлика на тоа што Microsoft ја прекинува софтверската поддршка за старите верзии на Windows кога ќе излезе нова верзија, корисниците не се однесуваат така. Windows 11 е последната верзија на оперативен систем од Microsoft, но неговата процентуална присутност кај персоналните компјутери е речиси занемарлива.

Според информациите од Lansweeper, со скенирањетп на 30 милиони уреди во компании и организации низ цел свет, 1,44% од уредите се со инсталиран Windows 11. Најпопуларната верзија е Windows 10, инсталирана кај 80% од уредите. Windows 11 е помалку популарен дури и од Windows 8, Windows 7 и Windows XP, за кои што Microsoft веќе одамна не нуди софтверска поддршка.