Гугл ги брише апликациите за снимање повици

Објавено на 23.04.2022 во AndroidГугл ги брише апликациите за снимање повици

Гугл ги отстранува сите опции за снимање на повици кај Андроид 10, а од 11 мај ќе се реализираат и новите правила за Плеј Стор. Новите правила подразбираат спречување на екстерни апликации да користат Accessibility API за снимање на аудио повици.

Целта на овие промени и подобрување на приватноста и безбедноста на корисниците, затоа што законите за снимање на повици се различни во сите држави. Исклучок се однапред инсталираните апликации, кои што веќе имаат дозвола за пристап до Accessibility API и на нив ова отстранување нема да се примени. Најмногу се однесува на Pixel и Xiaomi уредите, кои имаат сопствени апликации за снимање на повици.