Google Wallet: Нова апликација со дигитална лична карта,возачка дозвола,кредитна картичка,клучеви...

Објавено на 12.05.2022 во AndroidGoogle Wallet: Нова апликација со дигитална лична карта,возачка дозвола,кредитна картичка,клучеви...

Google си останува на паричникот со новата Google Wallet апликација, што доаѓа наскоро во 40 земји. Ќе биде достапен со Android и Wear OS, најави компанијата за време на девелоперската конференција Google I/O 2022. Новиот Google Wallet нема да биде само обична алатка за дигитална наплата, туку целта е целосно да се замени вашиот материјален паричник. 

Со новата апликација ќе ги замените сите важни картички што секогаш ги носите со вас: кредитни картички, лојални картички, гифт картички, бординг карта, картичка за вакцинација, дигитални клучеви од автомобилот, возачка дозвола и лична карта. Дигиталната лична карта е една од клучните алатки за следниот Google Wallet. Google работи со многу држави за реализација на овој проект. 

Во меѓувреме, парнерите што произведуваат автомобили, како што е BMW, се очекува да ги креираат нивните дигитални клучеви од автомобилот, да бидат компатибилни со нивниот Wallet.