iOS и iPadOS 16: Повеќето „матични“ апликации ќе може да се деинсталираат

Објавено на 13.06.2022 во iOsiOS и iPadOS 16: Повеќето „матични“ апликации ќе може да се деинсталираат

iOS 16 и iPadOS 16 ќе овозможат за iPhone и iPad корисниците да бришаат системски апликации од уредот. Претходно корисниците ја имаа таа привилегија во 2016 година со iOS 10

Оттогаш неколку системски апликации беа додадени на листата на „матични“ апликации, што можеа да се деинсталираат. Списокот на апликации што ќе може да ги избришете од iOS 15 и iPadOS 15, се следните:

    Calculator.
    Calendar.
    Compass.
    Contacts.
    FaceTime.
    Find My Friends.
    Home.
    iBooks.
    iCloud Drive.
    iTunes Store.
    Mail.
    Maps.
    Music.
    News. (where available)
    Notes.
    Podcasts.
    Reminders.
    Stocks.
    Tips.
    Videos or TV.
    Voice Memos.
    Watch app.
    Weather.