Sony работи на сензор од 100MP за Apple и Google

Објавено на 21.06.2022 во НовостиSony работи на сензор од 100MP за Apple и Google

Sony произведува сензори за камера за Apple и Google, кој изјавил дека работи на сензори со висока резолуција сега. Најдобриот iPhone се уште има камера од 12MP, додека Google се префрли од 12.2MP Sony IMX363 сензорот на Samsung ISOCELL GN1 50MP сензорот. Следните премиум смартфони на Apple ќе бидат со камера од 48MP.

Софтверската оптимизација ги поседува главните предности при добрата фотографија, додека повисоката резолуција на сензорите овозможуваат да се фати повеќе светлина. Првиот 100MP сензор за смартфони на Sony е на пат да пристигне со следните модели iPhone 14 Pro и Pro Max.

Следниот сензор ќе биде дел од Sony IMX8 серијата и ќе биде дел од средната класа, додека новата Sony IMX9 серија ќе биде дел од премиум класата за да се натпреварува со Samsung 50MP ISOCELL GN2 сензорот со пиксели од 1.4μm.